Roślina kosmetyczna W preparatach kosmetycznych oczar popularny jest ze względu na swoje właściwości ściągające. Podobnie jak ałun, stosowany jest do tamowania krwawienia w drobnych zacięciach i zmniejszania podrażnień po goleniu. Ponieważ oczar naturalnie używany jest w formie wywaru, stanowi popularny dodatek do wody po goleniu.

Destylat wodny z liści i młodych gałązek oczaru jest składnikiem farb do tatuażu, ponieważ zapobiega usuwaniu barwnika ze skóry.

Przypisy

Bibliografia Dylewska-Grzelakowska, Joanna. Kosmetyka stosowana. Warszawa, 1999

Kategoria:Oczarowate Kategoria:Rośliny lecznicze Kategoria:Drzewa i krzewy ozdobne Kategoria:Taksony opisane przez Karola Linneusza