miniatura|Un flascó amb oli essencial d'espígol Loli essencial d'espígol és un oli essencial obtingut per la destil·lació de les espigues de flors de certes espècies de plantes del gènere lavandula. Se'n distingeixen dues formes: oli de flors de lavanda, un oli incolor, insoluble en aigua que té una densitat de 0,885 g/mL; i oli de barballó, un destil·lat del barballó (Lavandula latifolia), que té una densitat de 0,905 g/mL. L'oli de flors de lavanda és una denominació de la National Formulary i la British Pharmacopoeia. Com tots els olis essencials, no són uns compostos químics purs; és una mescla de fitoquímics que es donen a la natura, incloent-hi linalol i acetat de linanil. L'oli de lavanda de Caixmir és famós pel fet de provenir de les muntanyes de l'Himàlaia.

Usos terapèutics Durant molt de temps, amb l'oli essencial de lavanda s'han fet perfums, i també s'usa en aromateràpia. L'aroma té un efecte calmant i ajuda a la relaxació i a reduir l'ansietat; amb aquest efecte, a Alemanya s'han aprovat unes càpsules que en contenen. Tenen un efecte com el lorazepam en dosis baixes.

Pot ajudar a alleugerir el dolor del mal de cap. En vaporitzador va bé contra la tos i infeccions respiratòries.

L'oli de lavanda també repel·leix insectes com els mosquits i es fa servir en locions per als cabells.

Usos medicinals En medicina alternativa, l'oli de lavanda es fa servir com a antisèptic i contra el dolor en cremades menors i mossegades d'insectes, també en insolacions.August 2006 issue of Dr. Alexander Grant’s Health Gazette. Es pot fer servir en massatges contra dolors musculars i espasmes d'asma i bronquitis. També es diu que és útil contra els polls dels cabells. S'investiga contra el càncer de mama.

Contraindicacions Implicat en la ginecomàstia, creixement anormal dels pits en homes.See the article in the July 1, 2006 issue of Science News for further information on this study.Henley, DJ et al. N Engl J Med. 2007; 356: 479-485.

Composició Els components principals linalol (51%) i acetat de linalil (35%).A. Prashar, I. C. Locke, C. S. Evans (2004). Cytotoxicity of lavender oil and its major components to human skin cells. Cell Proliferation 37 (3), 221–229. Altres components inclouen: α-pinè, limonè, 1,8-cineol, cis- i trans-ocimè, 3-octanona, càmfora, cariofilè, terpinè-4-ol i acetat de lavendulil. Família Composició Lavande officinaleLavandula angustifolia Lavande aspicLavandula latifolia Terpens /Monoterpenols 150px|LinalolLinalol 28.92% 49.47% -terpineol 0,90% 1,08% -terpineol 0,09% Borneol 1,43% Iso-borneol 0,82% Terpinen-4-ol 4,32% Nerol 0,20% Lavandulol 0,78% Terpens /Èsters terpènics 130px|Acetat de linalilacetat de linalil 32.98% Acetat de geranil 0,60% Acetat de neril 0,32% Acetat d'Octen-3-il 0,65% Acetat de lavandulil 4,52% Terpens /Monoterpens Mircè 0,46% 0,41% -pinene 0,54% -pinè 0,33% Camfè 0,30% E--ocimè 3,09% Z--ocimeè 4,44% -fel·landrè 0,12% Terpens /Òxids terpenoids 120px|EucaliptolEucaliptol(1,8-cineol) 25.91% Terpens /Sesquiterpens -cariofilè 4,62% 2,10% -farnesè 2,73% Germacren 0,27% -humulè 0,28% Cetones 60px|CàmforaCàmfora 0,85% 13.00% Octanona-3 0,72% Criptona 0,35%

Referències

Vegeu també Oli essencial

Categoria:Substàncies orgàniques Categoria:Cosmètics Categoria:Interferents endocrins