Индиго кармин, или 5,5'-индигодисулфонска киселинска натриумова сол, ― органска сол добиена од индиго со ароматична сулфонација, што го прави соединението растворливо во вода. Тој е одобрен за употреба како боја за храна во Соединетите Држави и ЕУ за да се добие сина боја.Summary of Color Additives for Use in United States in Foods, Drugs, Cosmetics, and Medical Devices, Food and Drug AdministrationCurrent EU approved additives and their E Numbers , Food Standards Agency, 26 ноември 2010 Неговиот Е-број е Е132. Тој е и показател за pH вредност.
Употреба Индиго карминот во воден раствор 0,2% е син на pH вредност од 11,4 и жолт на 13,0. Индиго карминот е исто така оксидационо-редукционен показател, пожолтувајќи по намалувањето. Друга употреба е како показател за растворен озон преку претворање во исатин-5-сулфонска киселина. Сепак, се покажало дека оваа реакција не е специфична за озонот: таа, исто така, открива супероксид, важна разлика во клеточната физиологија. Се користи и како боја во производството на капсули.
Медицинска употреба Индиготиндисулфонат натриум, кој се продава под брендот Bludigo, се користи како дијагностичка боја за време на хируршки зафати. Индициран е за употреба како помош за гледање при цистоскопска проценка на интегритетот на мочоводите кај возрасни по уролошки и гинеколошки отворени, роботски или ендоскопски хируршки постапки. Тој бил одобрен за медицинска употреба во Соединетите Држави во јули 2022 година.
Во акушерската хирургија, растворите на индиго кармин понекогаш се користени за откривање на истекување на плодова вода. Во уролошката хирургија, интравенска инјекција со индиго кармин често е користена за да се истакнат делови од уринарниот тракт. Бојата брзо се филтрира преку бубрезите од крвта и ја обојува урината во сина боја. Ова овозможува структурите на уринарниот тракт да бидат видени на хируршкото поле и да се покаже дали има истекување. Сепак, бојата може да предизвика потенцијално опасно зголемување на крвниот притисок во некои случаи.
Иако не се впива од клетките, дамката од индиго кармин, испрскана на посакуваните областите, ја истакнува топографијата на површината на мукозата со нејзината сина боја. Претежно е користен во концентрација околу 0,2%, дамката со индиго кармин е корисна како надгледувачки метод за дијагностицирање на минутни лезии, за разликување помеѓу бенигни и малигни лезии, како и за олеснување на примената на зголемувачки ендоскопи за набљудување и анализа на површинската структура на лезијата., ги разграничува границите на малигните лезии во раната фаза и ја проценува длабочината на инвазијата на ракот. Се користи за дијагностицирање на Баретовиот хранопровод, проценка на вилузна атрофија, дијагностицирање и разликување на полипоидни и неполипоидни лезии во дебелото црево и дијагностицирање на аденом на желудникот и рак.
Галерија
Наводи
Надворешни врски
Категорија:PH-показатели Категорија:Енони Категорија:Органски натриумски соли Категорија:Киселински вапсила Категорија:Прехранбени бои Категорија:Индоли Категорија:Сулфонати