El fenoxietanol és el compost orgànic amb la fórmula C6H5OC2H4OH. És un líquid oliós incolor. Es pot classificar com a èter glicòlic i èter fenòlic. És un conservant comú en les formulacions de vacunes. Té una lleugera aroma semblant a la rosa.

Usos El fenoxietanol té propietats germicides i germistàtiques. Sovint s'utilitza juntament amb compostos d'amoni quaternari.

El fenoxietanol s'utilitza com a fixador de perfums; repel·lent d'insectes; antisèptic; dissolvent per a acetat de cel·lulosa, colorants, tintes i resines; conservant per a productes farmacèutics, cosmètics i lubricants; anestèsic en l'aqüicultura; i en la síntesi orgànica.

És una alternativa als conservants que alliberen formaldehid. Al Japó i a la Unió Europea, la seva concentració en cosmètics està restringida a l'1%.

Consideracions mediambientals Atès l'ús generalitzat del fenoxietanol, s'ha examinat la seva biodegradació. Una via implica la conversió inicial en fenol i acetaldehid.

Referències

Categoria:Antisèptics Categoria:Compostos hidroxietílics Categoria:Èters de fenol